Mire se vini ne Piramida-e.de ju deshiroje

argetim te kendshem

 .

 . 

Kliko mbi FOTO pere muzik,chat,Filma,muzik download etj.

.

 Disa shenime te shkurtera mbi Qytetin Istog

Qyteti Historiku i shkurtër i qytetitLokaliteti i Istogut përmendet qysh nga koha antike. Sipas Burimeve historike thuhet se Istogu është shtrirë në pjesën e territorit në mes të Istogut të madh dhe të Istogut të vogël aty ku bashkohet lumi i Istogut me lumin e Qaushit. Sipas shënimve ka ekzistuar një koloni romake e cila ka qenë e vendosur në lokacionin që përket Istogut të sotëm. Poashtu, Istogu përmendet si lokacion edhe ka fundi i shek. XIV kur kjo pjesë e Dardanisë ishte nën pushtimin sllav.

Gjatë kohës së sundimit Turk, Istogu si vendbanim ka qenë i njohur me mullinjë për bluarjen e drithit, dhe të punëtorive për përpunimin e leshit (zhgunit).

Me dekretligj nga 30 Prilli i vitit 1942 Istogu u shpall QYTEZË. Istogu në bazë të këtij dekretligji, fiton edhe funksionin adminstrativ. Kështu që me 29 Dhjetor të vitit 1978, Istogu shpallet QYTET me sipërfaqe të caktuar duke përfshirë Banjën, Gurakocin në planin urbanistik të qytetit dhe lokaliteteve.

Pozita gjeografike e IstogutIstogu është një qytet i qetë afër bjeshkëve të Moknës me lartësi mbidetare gjer në 2 155 m. Temperatura mesatare e vitit është rreth 10.7 0C. Muaji më i ngrohtë është Korriku me temperaturë mesatare 27 0C, muaji më i ftohtë është muaji Janar me temperaturë mesatare 100C. Lëvizja e ajrit është e ndikuar në mënyrë të theksuar nga reliefi, për këtë arsye shpejtësia e erës ndonjëherë arrin gjer në 120 km/h.

Istogu njihet me burime të ujit dhe rritje të peshqve dhe lidhet me rrugët kryesore në disa drejtime: Pejë, Mitrovicë, Prishtinë. Zhvillimin e vetë e mbështet në resurset njerëzore dhe natyrore, në traditën e popullatës së kësaj ane dhe në kërkesat e ekonomisë së tregut. Istogu shtrihet në pjesën veri – perëndimore të Kosovës dhe në pjesën veriore të Dukagjinit. Istogu ka sipërfaqe prej 453.84 km2 . Kufizohet në lindje me Komunën e Skënderajt, në jug me Komunën e Klinës, në jug – perëndim dhe perëndim me Komunën e Pejës, në veri me Malin e Zi dhe Serbinë si dhe në veri – lindje kufizohet me Komunën e Zubin Potokut.

Sipërfaqja e tokës së punueshme bujqësore të Istogut është 45.384 ha. Struktura pronësore e kësaj sipërfaqje është 46,2% është pronë shoqrore dhe 52.8% është pronë private. Ndërkaq, sipërfaqet pyjore prej 19.220 ha, pronë e sektorit shoqëror është 65,03%, ndërsa sektorit privat 34,97%.

Istogu ka pasuri natyrore nëntokësore siç janë mermeri “ONIX” në Banjë, uji termomineral, dhe thëngjilli “LINJIT” në fshatin Tuqep, në sipërfaqe prej 100 km2 me trashësi prej 30 – 50 m dhe në thellësi gjer në 230 m.

Komuna e Istogut është e pasur me hidrografi dhe atë Burimi i Istogut, Burimi i Vrellës si dhe kufizimi me Drinin e Bardhë. Në Banjë gjendet Burimi i ujit termomineral me një kapacitet 17,5 litra / në sekond. Ky ujë ka tempertaurë 46 – 48 0C, me mundësi të zgjerimit dhe të shfrytëzimit të kapaciteteve turistike termale. Uji i Banjës ka cilësi shëruese të sëmundjeve reumatike dhe të sëmundjeve tjera të ndryshme.

Istogu ka natyrë të pastër ekologjike, me bjeshkë atraktive, me ujë të pijshem, ujë termomineral, klimë të volitshme cilat janë bazë për zhvillimin e turizmit dhe agroturizmit.

PopullsiaSipas regjistrimit të vitit 1981, Istogu kishte 50.011 banorë. Duke u mbështetur në shkallën vjetore të shtimit të popullsisë 2.2% në vit, Komuna e Istogut vlerësohet të ketë 64.342 banorë, me një dendësi të popullsisë 142 banor/km2. Struktura e popullsisë sipas moshës:

0 – 14 vjet 22 %

15 – 65 vjet 66 %

mbi 66 vjet 12 %

Në strukturën e popullsisë së Istogut dominon mosha e re me pjesmarrje 52-55% të grup moshave 0-18 vjet dhe 18- 25 vjet. Madhësia mesatare e familjeve llogaritet të jetë 5 anëtarë.

Fjalori Shqip-Turqisht

 Bllok shenimesh--------------hesap defter
Celular------------------------muhabet hava
CD-----------------------------aheng tepsi
CD Rom-----------------------hesap tepsi
Doganier----------------------Shejtan hesap
Disko--------------------------Gjullurdi bodrum
Frigorifer----------------------Kallkan dollap
film erotik---------------------sevda sehir
Gjarper------------------------Llahtar ushkur
Letërnjoftim(Pasaportë)-----Surrat tapi
Lavatriçe----------------------Gjullurdi kazan
Kondom-----------------------shyqyr llastik (sagllam llastik)
mbremje festive-------------aksham aheng
Mësues------------------------Llafazan hajvan
Menu--------------------------defter aksham pilaf sallam
Nxënes------------------------Medrese qyqar
Plazh--------------------------Maskarallek dynja
Profesor----------------------Medrese delenxhi
penallti-----------------------serbez hyxhym
Proletare te gjitha vendeve bashkohuni-----bytyn dynja hyxhym milet
rroba banjo------------------jazek kostum (edepsez kostum)
Rrobalarëse------------------Bulldum kazan
Radio-------------------------Aheng dallap
Regjister notash-------------Menxyre defter
Raki---------------------------U deme shyqyr
shesh lufte-------------------kasaphane mejdan
sherbim 24-oresh-----------24-sahat hyzmet
Shtëpi publike---------------Han birinxhi maskarallek qamet
TV----------------------------Kallaballak sehir
Tubim(Miting)---------------Gjullurdi milet
Telefon-----------------------Muhabet gajtan
tregti mallrash te vjedhura--arnaut pazar
Veterinar---------------------hajvan doktor
Varrezat----------------------parking rahmetli
budall ----------------- sagllam ahmak
katunar --------------- insan byrek
pite me mish --------- Dönner ül kebab
Sekretaria telefonike----------hazer xhevap
Kopshti zoologjik--------------hajvan bashqe
Kupa Botrore------------------gjygym dynja
Roboti--------------------------teneqe insan
Bilete kthyese-------------------pishman billet
forum---------------Arnaut Llafazan Mejdan
Autostrada-------------Hyxhym xhade
Truproja-------Azgan dajak
Impotenca-----Saber selamet, se devri qamet
Printer----------hazer defter
Tabut ---------- xhenet Taxi
nevojtorja ---------- berbat kolib
vetesherbimi ----------- filhall vet hyzmet
kufiri -------------- megje me tela
pasaporta---------- tefter per ryshfet
doganierit --------- lyps me vertetim
Cooller ------------ Gazuz insane
Bush ------------ tollusum sherif
Sharon ----------- arkash Hitlerin
Tian-Pin----------- azgan vietnam-pasha
Saddam-----------gjynah vezir
Taxi ------------- jallah-shofer
Tabut ---------- xhenet Taxi
nevojtorja ---------- berbat kolib
Forumit ------------ zahmet muhabet
Agregatit ------------ koftor zahmet
Bitch ------------ mahall sefa
Kuller ------------ takllagjyn shmeke

..

.

Kostenlos telefonieren auf PeterZahlt.de

.

 Peterzahlt.de ketu mundeni te telefononi pa pages ne disa

vende te Europes.Ju deshiroj sukses..

.

.


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com